Soczewicę ugotować do miękkości w 2 szklankach wody, Kaszę i wytłoczki (warzywa) również ugotować, razem, w 2 szklankach wody. Por i cebulę umyć, pokroić i zeszklić na oliwie razem z zielem angielskim, jałowcem i liściem laurowym. Przyprawy wyłowić. Papryczkę chili umyć, usunąć nasiona i drobno posiekać. Soczewicę, kaszę, warzywa, otręby zblendować na gładką masę, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Masa musi być pikantna i wyrazista w smaku. Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie, odsączyć i dodać do pasztetu. Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć masę warzywną, wyrównać powierzchnię i posmarować olejem. Pasztet piec ok.60 – 70 min. W 180 stopniach. Ostudzić. Wcinać 🙂
https://www.galeriaherbat.pl/zurawina-suszona.html – nadaje pasztetowi nutkę słodyczy i genialnie wpływa na jego smak!
https://www.galeriaherbat.pl/soczewica-czerwona.html – źródło białka, które znakomicie zastępuje mięso i nadaje odpowiednią konsystencję.