Żurek w nowej odsłonie

Opublikowano
Domowe Gotowanie

Żurek w nowej odsłonie

Niedługo Wielkanoc a więc czas najwyższy na odświeżenie przepisu na tradycyjny żurek, tym razem w nowym wydaniu!

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 25dag kości wieprzowych
  • 20dag włoszczyzny
  • 1/2l zakwasu
  • 5dag boczku wędzonego
  • 25dag kiełbasy
  • 200ml kwaśnej śmietany
  • Ser z niebieską pleśnią
  • Ząbek czosnku
  • Bagietka
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Zagotuj około 2l wody, dodaj włoszczyznę i kości wieprzowe (uprzednio dokładnie wyczyszczone), następnie ugotuj z nich wywar i odcedź go. Wywar zagotuj ponownie i dodaj do niego zakwas, czosnek, pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Całość gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Bagietkę pokrój w ukośne kromeczki i zrumień na roztopionym maśle. Na jeszcze ciepłych kanapkach umieść cienkie plastry sera z niebieską pleśnią i poczekaj aż lekko się roztopi.

Przed podaniem do żurku wkrój ugotowane na twardo jajko i zabiel go śmietaną. Podawaj z tostami z serem pleśniowym.

SMACZNEGO!!!