Udziec jagnięcy po prowansalsku
Wykwintne danie, które zapada w kulinarnej pamięci. Spróbuj a przekonasz się, jak może smakować jagnięcina.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 kawałki udźca jagnięcego
- 2 łyżeczki zielonego pieprzu
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- świeży rozmaryn
- liście z 2 gałązek mięty
- 1 1/2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- 1 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka oleju
- Zagęszczacz do sosu
- Sól
Przygotowanie:
Umyj mięso, połącz 2/3 pieprzu z czosnkiem, rozmarynem, świeżą miętą, octem winnym i sosem sojowym i zamarynuj mięso. Pozostaw je pod przykryciem przez całą noc.
Następnego dnia wyjmij mięso, a do marynaty dodaj czerwone wino.
Rozgrzej olej na patelni i obsmaż mięso na złoty kolor. Przełóż je do szybkowaru, zalej marynatą z bulionem i czerwonym winem. Zamknij szybkowar zgodnie z instrukcją bezpieczeństwa i gotuj na dużym ogniu przez 30 minut. Pod koniec gotowania wypuść parę zachowując ostrożność.
Wyjmij mięso na blasze, dopraw pozostałą ilością pieprzu i musztardą, piecz w temperaturze 220 stopni C przez 10 minut. Tymczasem zagotuj sos, dodaj zagęszczacz.
SMACZNEGO!!!