Udziec jagnięcy po prowansalsku

0
(0)

Udziec jagnięcy po prowansalsku

Wykwintne danie, które zapada w kulinarnej pamięci. Spróbuj a przekonasz się, jak może smakować jagnięcina.

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 4 kawałki udźca jagnięcego
  • 2 łyżeczki zielonego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • świeży rozmaryn
  • liście z 2 gałązek mięty
  • 1 1/2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka oleju
  • Zagęszczacz do sosu
  • Sól

 

Przygotowanie:

Umyj mięso, połącz 2/3 pieprzu z czosnkiem, rozmarynem, świeżą miętą, octem winnym i sosem sojowym i zamarynuj mięso. Pozostaw je pod przykryciem przez całą noc.

Następnego dnia wyjmij mięso, a do marynaty dodaj czerwone wino.

Rozgrzej olej na patelni i obsmaż mięso na złoty kolor. Przełóż je do szybkowaru, zalej marynatą z bulionem i czerwonym winem. Zamknij szybkowar zgodnie z instrukcją bezpieczeństwa i gotuj na dużym ogniu przez 30 minut. Pod koniec gotowania wypuść parę zachowując ostrożność.

Wyjmij mięso na blasze, dopraw pozostałą ilością pieprzu i musztardą, piecz w temperaturze 220 stopni C przez 10 minut. Tymczasem zagotuj sos, dodaj zagęszczacz.

SMACZNEGO!!!

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0