Tosty z salsą pomidorową i bazylią
Lekkie grzanki o aromacie świeżych ziół i pomidorów.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
4 tosty lub kromki czerstwego pieczywa
2 pomidory
2 jajka
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
1 łyżka świeżych ziół (bazylia, tymianek lub szczypiorek)
szczypta ostrej, suszonej papryki
50 g masła
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego lub winnego
świeżo zmielony pieprz czarny
sól
Przygotowanie:
Aby przygotować salsę pomidorową należy sparzyć i obrać ze skórki pomidory. Usuwamy nasiona z sokiem, szypułki i sam miąższ kroimy w kostkę. Do pomidorów dodajemy ocet, oliwę, 1 ząbek startego drobno czosnku i doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Następnie roztrzepujemy widelcem jajka i dodajemy sól, pieprz, starty czosnek, paprykę i zioła. Rozgrzewamy masło na patelni i kładziemy na niej pieczywo namoczone w masie jajecznej. Smażyć do momentu aż pieczywo zarumieni się z każdej strony. Na gotowych grzankach nakładamy salsę pomidorową.