Tort waniliowy
Pyszny, aksamitny tort o wyrazistym waniliowym smaku oczaruje Ciebie i Twoich gości.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Ilość porcji: 15
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 125g cukru
- Sok z cytryny
- Łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 400g białej czekolady
- 600g naturalnego serka homogenizowanego
- Laska wanilii
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 125g cukru
- 250g malin
Przygotowanie:
Biszkopt:
Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka, sok z cytryny, 2 rodzaje mąki i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przełóż ciasto do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piecz przez 40 minut, następnie je ostudź i przekrój na 2 części.
Krem:
Rozpuść czekoladę, a kiedy ostygnie wymieszaj ją z serkiem homogenizowanym i miąższem z laski wanilii. Rozpuść w 500ml po czym ostudź. Ubij kremówkę z cukrem, dodaj żelatynę i wymieszaj z czekoladową masą. Ostudź w osobnej misce 1/4 masy, a resztą kremu posmaruj oba biszkopty. Na jednej połowie połóż owoce i przykryj ją drugą. Odłożoną wcześniej masą posmaruj boki i wierzch tortu.
SMACZNEGO!!!