Tort Kompozycja
Składniki:
Masa;
ubic ½ l śmietanki 30%podzielić na dwie
części.Do jednej dodać galaretkę wiśniową
rozpuszczoną w 1 szkl. wody,a do drugiej galaretkę
agrestową rozpuszczoną w 1 szkl.wody.
Masa budyniowa;
1 litr mleka,cukier waniliowy
4 żółtka utrzeć w 1 szkl.cukru
4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Ugotować budyń.
2 kostki margaryny utrzeć na puch dodac ostudzony budyń.
I ciasto;ubić 8 białek
z 1 szkl.cukru dodać 1 szkl.mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl.maku suchego
Po upieczeniu placek przełożyć powidłem
śliwkowym.
II ciasto;8 żółtek,2 całe jajka
3/4 szkl. cukru,ubić dodać8 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Po upieczeniu przekroić na pół
III ciasto;upiec biszkopt z 4 jaj kakaowy
Przełożenie:pół biszkopta białego-ptasie mleczko różowe-ciasto makowe z dżemem-
ptasie mleczko zielone-biszkopt kakaowy-pół masy budyniowej-biszkopt biały.
Cały tort obsmarować pozostała masą budyniową.Obsypac kolorowymi wiórkami,udekorowac
według uznania.