Tiramisu
Niezawodny i prosty przepis na pyszny deser, który na pewno Cię zaskoczy!
Czas przygotowania: 20 minut (plus 2 godziny na chłodzenie)
Ilość porcji: 10
Składniki:
- 50dag serka mascarpone
- 200ml mocnego naparu kawy
- 5 żółtek
- 100ml śmietanki kremówki
- 25dag biszkoptów
- 100ml rumu lub koniaku
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki gorzkiego kakao/ gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Kawę połącz z alkoholem i wlej do głębokiego naczynia. Żółtka utrzyj z cukrem na parze, aż cukier się rozpuści. Zestaw znad pary i ubijaj na wolnych obrotach dodając po łyżeczce mascarpone. Ubij śmietankę i połącz ją z masą. 2 łyżki kremu rozsmaruj w formie. Biszkopty delikatnie nasącz kawą i ułóż na warstwie kremu. Przykryj kolejną warstwą kremu i biszkoptami i pozostałą warstwą kremu. Na koniec obficie posyp kakaem lub startą drobno czekoladą. Mocno schłódź.
SMACZNEGO!!!