Tiramisu
Składniki:
5 żółtek
5 łyżek cukru pudru
500g serka mascarpone
2 opakowania podłużnych biszkoptów (tzw. lady fingers)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 250ml wrzątku
ok. 4-5 łyżek amaretto (lub w wersji bezalkoholowej aromat migdałowy)
2 łyżki kakao
Kawę zaparzyć, odstawić.
Żółtka z cukrem ubić na parze. W tym celu należy na garnku z gotującą wodą postawić miskę z żółtkami i ucierać, aż masa będzie jasna i puszysta). Zdjąć znad pary, dodać serek i dokładnie wymieszać. Krem gotowy.
Do płaskiego naczynia wlać kawę i dodać amaretto, delikatnie wymieszać (naczynie powinno być takiej wielkości, by swobodnie mieścił się w nim biszkopt). Biszkopty zanurzać w kawie i układać na paterze w dwóch rzędach mniej więcej po 6-7 sztuk. Na pierwszą warstwę wyłożyć 1/3 kremu. Na krem układać warstwę maczanych biszkoptów, 1/3 kremu i kolejna warstwa biszkoptów i krem.
Całość odstawić do lodówki na kilka godzin, by biszkopty dobrze zmiękły. Przed podaniem posypać kakao.
Autor przepisu: Anna Czerniszewska