Tarta z waniliową nutą

0
(0)

Tarta z waniliową nutą

Nad takim ciastem warto się zatracić. Szybki i smaczny deser dla całej rodziny!

Czas przygotowania: 35 minut

Ilość porcji: 12

Składniki:

Ciasto:

  • 250g mąki
  • 100g cukru
  • Jajko
  • 125g masła
  • Szczypta soli

 

Krem:

  • Torebka waniliowego budyniu
  • 400ml mleka
  • 250g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 400g borówek amerykańskich
  • 4 łyżki dżemu jagodowego

 

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieć ciasto, następnie wstaw je do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu wylep nim natłuszczoną formę, nakłuj widelcem i piec 25 minut w temp. 200 stopni. Gotowe ciasto wystudź. Proszek na budyń wymieszaj z 6 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotuj wraz z cukrem. Wlej budyń i mieszając gotuj aż zgęstnieje. Wystudź go i utrzyj z masłem. Krem rozsmaruj na powierzchni ciasta, następnie posyp borówkami. Na koniec podgrzej dżem, a gdy jego konsystencja stanie się płynna, polej nim wierzch tarty.

SMACZNEGO!!!

 

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0