Tarta na kruchym maślano-serowym spodzie z rozmarynem, camembertem, domowym dżemem dyniowo-pomarańczowym i żurawiną

Ciasto maślano-serowe z rozmarynem: do przesianej mąki dodać ser i masło, posiekać wszystko nożem na drobne kawałeczki. Dodać sól, rozmaryn, wymieszać i i zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę lub na całą noc. Zimne ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy do tarty i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 – 20 minut, aż będzie miała złoty kolor. Wyjąć tartę, nie wyłączać piekarnika. Na tartę (może być gorąca) wylać kwaśną śmietanę i położyć pokrojony ser camembert. Posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać przez około 10 – 15 minut, aż ser się roztopi. Tartę podawać gorącą z domowym dżemem dyniowo-pomarańczowym i żurawiną.

Dodaj komentarz