Tajska zupa z krewetkami

Opublikowano
Domowe Gotowanie

Tajska zupa z krewetkami

Smaczna zupa, która smakiem przeniesie Cię w inny świat. Wprowadź klimat Dalekiego Wschodu do Twojej kuchni.

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 30dag oczyszczonych krewetek
  • 1l bulionu drobiowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2dag świeżego imbiru
  • 20dag makaronu ryżowego
  • 10dag grzybków mun
  • 10dag pędów bambusa
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 papryczka chili
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Podgrzej w garnku bulion drobiowy, dodaj starty imbir i sos rybny. Posiekaj drobno papryczkę chili oczyszczając ją uprzednio z gniazda nasiennego. Dodaj ją do garnka z osączonymi grzybkami mun i pędami bambusa. Zmniejsz ogień i dodaj krewetki. Gotuj przez 3 minuty, dopraw solą i pieprzem oraz sosem sojowym.

Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut pod przykryciem, aż spęcznieje.

Zaserwuj zupę z makaronem ryżowym, dekorując ją imbirem przed podaniem.

SMACZNEGO!!!