Tajin z wołowiną

Tajin z wołowiną

Nie trzeba wyjeżdżać aby przypomnieć sobie smak wakacji. Wystarczy wyprawić egzotyczną ucztę w domu!

Czas przygotowania: ok. 1 godziny

Ilość porcji: od 6 do 8

Składniki:

  • 1kg wołowej łopatki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 szczypty szafranu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • Sok z cytryny
  • 2 zielone papryki pokrojone w kostkę
  • 6-8 pit
  • Śmietana
  • Ogórek

Przygotowanie:

Pokrój mięso na plastry ok. 3 cm i zrumień na patelni wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodaj wszystkie przyprawy i zalej gorącą wodą tak, aby zakryła mięso. Gotuj 30 minut na małym ogniu. Dodaj paprykę, wlej sok z cytryny i gotuj jeszcze przez 10 minut. Śmietanę wymieszaj z posiekanym drobno ogórkiem. Podawaj z chlebkiem pita.

SMACZNEGO!!!