Szaszłyki
Prosta i szybka przekąska czyli ulubione mięsa i dodatki na patyku 🙂
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: od 4 do 6 porcji
Składniki:
- 15dag mielonej wołowiny
- 15dag mielonej wieprzowiny
- 15dag chudego boczku
- 4 cebule
- 2 łyżki sklarowanego masła
- Czerstwa kajzerka
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- Szczypta ziół prowansalskich
- 3 czerwone papryki
- 15 dag pieczarek
- 4 łyżki oliwy
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Kajzerkę zalej mlekiem. Obierz cebulę, jedną drobno posiekaj, zrumień na maśle i wymieszaj z mięsem, dodaj odciśniętą z mleka kajzerkę, zioła prowansalskie i jajka, następnie całość wymieszaj i przypraw solą i pieprzem. z gotowej masy uformuj kulki. Pokrój na nie wielkie kawałki boczek. Pozostałę cebule obierz u pokrój w plastry, umyj paprykę, oczyść ją z gniazd nasiennych i pookrój na kwadraty. Oczyść pieczarki, pokrój je na ćwiartki. Na szpadki do szaszłyków i kolejno nadziewaj wszystkie składniki. Gotowe szaszłyki posmaruj oliwą i piecz na gilu lub w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
SMACZNEGO!!!