Szaszłyki

0
(0)

Szaszłyki

Prosta i szybka przekąska czyli ulubione mięsa i dodatki na patyku 🙂

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: od 4 do 6 porcji

Składniki:

  • 15dag mielonej wołowiny
  • 15dag mielonej wieprzowiny
  • 15dag chudego boczku
  • 4 cebule
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • Czerstwa kajzerka
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • Szczypta ziół prowansalskich
  • 3 czerwone papryki
  • 15 dag pieczarek
  • 4 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Kajzerkę zalej mlekiem. Obierz cebulę, jedną drobno posiekaj, zrumień na maśle i wymieszaj z mięsem, dodaj odciśniętą z mleka kajzerkę, zioła prowansalskie i jajka, następnie całość wymieszaj i przypraw solą i pieprzem. z gotowej masy uformuj kulki. Pokrój na nie wielkie kawałki boczek. Pozostałę cebule obierz u pokrój w plastry, umyj paprykę, oczyść ją z gniazd nasiennych i  pookrój na kwadraty. Oczyść pieczarki, pokrój je na ćwiartki. Na szpadki do szaszłyków i kolejno nadziewaj wszystkie składniki. Gotowe szaszłyki posmaruj oliwą i piecz na gilu lub w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

SMACZNEGO!!!

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0