Suflet czekoladowy
Niełatwy do przyrządzenia, ale rozpływający się w ustach deser.
Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
4 jajka
2 tabliczki gorzkiej czekolady
250 ml mleka
pół szklanki cukru
łyżeczka cukru pudru
łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki masła
olejek zapachowy
Przygotowanie:
Ścieramy czekoladę na tarce. Ucieramy żółtka jaj z mąką kukurydzianą. Podgrzewamy w rondelku na bardzo małym ogniu mleko i dodajemy 2 łyżki masła. Rozpuszczone masło z mlekiem dodajemy do jajek z mąką kukurydzianą. Całą masę dalej podgrzewamy i dodajemy stopniowo czekoladę. Po rozpuszczeniu czekolady dodajemy kilka kropel zapachowego oleju i zdejmujemy z ognia. Następnie ubijamy na sztywno białka i delikatnie mieszamy je z przygotowaną masą. Przelewamy masę do wysmarowanych wcześniej masłem foremek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni przez 40 minut (do wyrośnięcia sufletów). Gotowe suflety możemy udekorować owocami i posypać cukrem pudrem.