Sposoby na udane pieczenie
Znowu niedopieczone? Smak jakiś nie taki? Przeczytaj kilka prostych rad a Twoje pieczenie zawsze będą idealne!!!
1.Mięso na pieczeń powinno ważyć co najmniej 1kg. Wtedy mamy pewność, że nie zeschnie się zbytnio i nie skurczy podczas procesu pieczenia.
Najlepszymi wyrobami do pieczenia są:
– wołowina: rostbef, polędwica, udziec, łopatka, rozbratel
– cielęcina: mostek, polędwica, karkówka, udziec, łopatka
– wieprzowina: schab, łopatka, szynka, golonka, boczek
– jagnięcina: comber, udziec
2. Mięso najlepiej jest zamarynować np. w warzywach lub w marynacie. Małe kawałki np. wystarczy marynować 2 godziny. Większe najlepiej chłodzić zamarynowane całą noc.
Proste marynaty, które sprawią, że każda pieczeń będzie smakować bezbłędnie:
a) Wymieszaj 2 posiekane, czerwone cebule z 6 łyżkami czerwonego octu winnego, 10 łyżkami oliwy z oliwek, 1/2 szklanki wody, 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku, 4 łyżkami soku z cytryny, szczyptą soli i pieprzu.
b) Wymieszaj 2 szklanki wytrawnego wina ze szklanką wody, sokiem z 3 cytryn, 10 łyżkami oliwy z oliwek, pączek posiekanego szczypiorku, 4 łyżkami posiekanego estragonu, szczyptą soli, cukru i pieprzu
c) Wymieszaj 1/2 słoiczka ostrej musztardy z łyżką płynnego miodu, 10 łyżkami oliwy z oliwek, łyżką posiekanego koperku, łyżką suszonego tymianku, 3 posiekanymi ząbkami czosnku, szczyptą soli i pieprzu.
3. Przed włożeniem do piekarnika mięso najlepiej jest obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, by podczas pieczenia nie wyciekły z niego soki.
Aby mięso było idealnie wypieczone trzymaj się schematu:
– wołowina, 60 minut w temp. 180 stopni C
– wieprzowina, 70 minut w temp. 170 stopni C
– jagnięcina, 65 minut w temp. 180 stopni C
– kurczak, 60 minut w temp. 200 stopni C
– kaczka, 55 minut w temp. 180 stopni C
– gęś, 70 minut w temp. 200 stopni C
– indyk, 65 minut w temp. 190 stopni C
Zachęcamy do skorzystania z naszych przepisów, które pozwolą na doskonalenie tych nowo nabytych umiejętności!