Spaghetti
Tradycyjne włoskie danie znane na całym świecie. Uracz podniebienie delikatnym sosem z aromatyczną bazylią i parmezanem.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 500g makaronu spaghetti
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100ml wytrawnego białego wina
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 12 pomidorków koktajlowych
- 10 listków świeżej bazylii
- Świeżo starty parmezan lub grana padano
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, następnie posiekaj drobno czosnek i podsmaż na patelni. Dodaj pastę pomidorową i wino i podkręć mocno ogień. Czekaj aż wino prawie całkiem wyparuje. Umyj i pokrój na połowy pomidorki, dodaj je do sosu i gotuj przez 3 minuty, pilnując, aby się nie rozpadły. Na koniec dodaj podarte listki bazylii i delikatnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ma być al dente, czyli na wpół twardy.
Przed podaniem każdą porcję posyp startym parmezanem lub grana padano i udekoruj listkami bazylii.
SMACZNEGO!!!