Spaghetti

0
(0)

Spaghetti

Tradycyjne włoskie danie znane na całym świecie. Uracz podniebienie delikatnym sosem z aromatyczną bazylią i parmezanem.

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 500g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100ml wytrawnego białego wina
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 10 listków świeżej bazylii
  • Świeżo starty parmezan lub grana padano
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, następnie posiekaj drobno czosnek i podsmaż na patelni. Dodaj pastę pomidorową i wino i podkręć mocno ogień. Czekaj aż wino prawie całkiem wyparuje. Umyj i pokrój na połowy pomidorki, dodaj je do sosu i gotuj przez 3 minuty, pilnując, aby się nie rozpadły. Na koniec dodaj podarte listki bazylii i delikatnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ma być al dente, czyli na wpół twardy.

Przed podaniem każdą porcję posyp startym parmezanem lub grana padano i udekoruj listkami bazylii.

SMACZNEGO!!!

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0