Spaghetti z sosem śmietanowo – czosnkowym
Czosnek pod wpływem gotowania traci ostrość, więc zadowoli nawet wrażliwe podniebienie. A z pewnością dodaje potrawie wyrazistego aromatu.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji:2
Składniki:
makaron spaghetti
śmietana 12 lub 18% (1 szklanka)
3 ząbki czosnku
kawałek sera Gouda
pół łyżeczki słodkiej papryki suszonej
pieprz
sól
Przygotowanie:
Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu w wodzie z solą i oliwą. W tym czasie przygotowujemy sos: siekamy drobno czosnek (możemy go też przecisnąć przez praskę) i mieszamy ze śmietaną i resztą przypraw. Po ugotowaniu makaronu mieszamy go z sosem w dużym rondlu. Ścieramy na tarce ser i dodajemy go do rondla. Podgrzewamy do roztopienia sera.