Sosy do mięs

0
(0)

Sosy do mięs

Proste i szybkie w przygotowaniu sosy, które dopełnią smak twoich mięsnych potraw.

GRZYBOWY, do wołowiny i szynki

Składniki:

  • 2 garście suszonych grzybów
  • 1 1/2 szklanki wywaru mięsno-warzywnego
  • Cebula
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • Łyżka masła
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Grzyby opłucz i zalej 2 szklankami wody, po czym odstaw na kilka godzin aby zmiękły. Ugotuj je, ostudź i wyjmij z wywaru. Grzyby pokrój w plasterki i wrzuć z powrotem do wody. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na tłuszczu. Podlej bulionem, winem, dodaj koncentrat i duś na małym ogniu. Dodawaj stopniowo wywar z grzybami, dodaj śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem. Duś, aż sos zgęstnieje, rozcieńcz odrobinkę winem.

 

POMARAŃCZOWY, do pieczeni z indyka i wieprzowiny

Składniki:

  • szklanka soku pomarańczowego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • Łyżka tartej skórki z pomarańczy

Przygotowanie:

Zagotuj sok z winem i tartą skórką pomarańczy, gotuj na małym ogniu około minuty. Całość przecedź. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj z małą ilością zimnej wody. Powoli wlej do soku z winem przez cały czas mieszając. Wszystko jeszcze raz zagotuj.

 

CHRZANOWY, do pieczeni i gotowanej wołowiny

Składniki:

  • Korzeń chrzanu
  • Łyżka oleju
  • Łyżka mąki
  • 1 1/2 szklanki wywaru drobiowego
  • Szklanka białego wytrawnego wina
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Korzeń obierz i zetrzyj na tarce do uzyskania 100g chrzanu. Przygotuj zasmażkę: rozgrzej tłuszcz, dodaj mąkę i smaż do uzyskania złocistego koloru. Stopniowo dodaj podgrzany wywar i energicznie mieszaj. Kiedy osiągniesz jednolitą konsystencje dodaj wino. Gotuj 2-3 minuty, po czym dodaj starty chrzan, przypraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0