Sosy do mięs
Proste i szybkie w przygotowaniu sosy, które dopełnią smak twoich mięsnych potraw.
GRZYBOWY, do wołowiny i szynki
Składniki:
- 2 garście suszonych grzybów
- 1 1/2 szklanki wywaru mięsno-warzywnego
- Cebula
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki gęstej śmietany
- Łyżka masła
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby opłucz i zalej 2 szklankami wody, po czym odstaw na kilka godzin aby zmiękły. Ugotuj je, ostudź i wyjmij z wywaru. Grzyby pokrój w plasterki i wrzuć z powrotem do wody. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na tłuszczu. Podlej bulionem, winem, dodaj koncentrat i duś na małym ogniu. Dodawaj stopniowo wywar z grzybami, dodaj śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem. Duś, aż sos zgęstnieje, rozcieńcz odrobinkę winem.
POMARAŃCZOWY, do pieczeni z indyka i wieprzowiny
Składniki:
- szklanka soku pomarańczowego
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- Łyżka tartej skórki z pomarańczy
Przygotowanie:
Zagotuj sok z winem i tartą skórką pomarańczy, gotuj na małym ogniu około minuty. Całość przecedź. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj z małą ilością zimnej wody. Powoli wlej do soku z winem przez cały czas mieszając. Wszystko jeszcze raz zagotuj.
CHRZANOWY, do pieczeni i gotowanej wołowiny
Składniki:
- Korzeń chrzanu
- Łyżka oleju
- Łyżka mąki
- 1 1/2 szklanki wywaru drobiowego
- Szklanka białego wytrawnego wina
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Korzeń obierz i zetrzyj na tarce do uzyskania 100g chrzanu. Przygotuj zasmażkę: rozgrzej tłuszcz, dodaj mąkę i smaż do uzyskania złocistego koloru. Stopniowo dodaj podgrzany wywar i energicznie mieszaj. Kiedy osiągniesz jednolitą konsystencje dodaj wino. Gotuj 2-3 minuty, po czym dodaj starty chrzan, przypraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.