SIEMIENIOTKA

Opublikowano
Agata F.
Składniki: Składniki: 30 dkg konopi litr mleka 3 łyżki mąki 1-2 łyżki cukru płaską łyżkę soli łyżkę masła 2,5 litra wody 50 dag kaszy gryczanej lub zwykłej

„Siemieniotka” to tradycyjna, śląska zupa wigilijna, przekazywana na śląsku z pokolenia na pokolenie.

Przygotowanie:

1. Konopie płuczemy na sicie, zalewamy wrzątkiem i odcedzamy, a następnie gotujemy przez godzinę w 2 litrach wody.

2. Następnie nasiona odcedzamy, wysypujemy na dno garnka i przy pomocy drewnianej kuchennej pałki wyciskamy z nich białą zawartość nasion. Otrzymane w ten sposób „mleczko” przelewamy do drugiego naczynia, zaś do nasion konopi dolewamy stopniowo 2,5 litra gorącej wody przeznaczonej na zupę. Czynność tłuczenia nasion powtarzamy kilka razy.

3. Uzyskaną podstawę zupy wigilijnej dopełniamy mlekiem, zagęszczamy mieszaniną mąki i wody, słodzimy i solimy do smaku.

4. Całość zagotowujemy stale mieszając, aby zupa się nie przypaliła i nie wykipiała.

5. Przed podaniem dodajemy łyżkę masła i trzymamy pod pokrywką dla uniknięcia kożuszka.

Zupę podaje się z kaszą gryczaną albo zwykłą.