Sernik z herbatnikami

Sernik z herbatnikami

Tradycyjny sernik w nowej odsłonie. Słodkie połączenie kruchych herbatników z pyszną serową masą to wspaniały pomysł na deser.

Czas przygotowania: ok. 2 godzin

Ilość porcji: od 6 do 12

Składniki:

  • 120g herbatników typu Digestive
  • 3 łyżki cukru i 120g cukru
  • 60g roztopionego masła
  • 400g twarogu
  • 200g serka śmietankowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 laska wanilii lub esencji waniliowej
  • Odrobina cukru pudru
  • Sól

Przygotowanie:

Pokrusz herbatniki w miseczce, dodaj 3 łyżki cukru i roztopione masło. Wysyp mieszankę herbatnikową na spód tortownicy o średnicy 24cm i wstaw do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

W osobnej misce ubij mikserem odcedzony twaróg wraz z serkiem śmietankowym w celu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Dodaj pozostałą ilość cukru i mąkę, nie przerywając mieszania. Następnie dodaj po jednym jajku i ziarenka wanilii. Całość dokładnie wymieszaj.

Wylej masę do schłodzonej formy i wstaw do piekarnika na ok. 1,5 godziny.

Gotowe ciasto odstaw do ostygnięcia i wyjmij z formy.

Podawaj posypane odrobiną cukru pudru.

SMACZNEGO!!!