Sernik z herbatnikami
Tradycyjny sernik w nowej odsłonie. Słodkie połączenie kruchych herbatników z pyszną serową masą to wspaniały pomysł na deser.
Czas przygotowania: ok. 2 godzin
Ilość porcji: od 6 do 12
Składniki:
- 120g herbatników typu Digestive
- 3 łyżki cukru i 120g cukru
- 60g roztopionego masła
- 400g twarogu
- 200g serka śmietankowego
- 3 jajka
- 2 łyżeczki mąki
- 1 laska wanilii lub esencji waniliowej
- Odrobina cukru pudru
- Sól
Przygotowanie:
Pokrusz herbatniki w miseczce, dodaj 3 łyżki cukru i roztopione masło. Wysyp mieszankę herbatnikową na spód tortownicy o średnicy 24cm i wstaw do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
W osobnej misce ubij mikserem odcedzony twaróg wraz z serkiem śmietankowym w celu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Dodaj pozostałą ilość cukru i mąkę, nie przerywając mieszania. Następnie dodaj po jednym jajku i ziarenka wanilii. Całość dokładnie wymieszaj.
Wylej masę do schłodzonej formy i wstaw do piekarnika na ok. 1,5 godziny.
Gotowe ciasto odstaw do ostygnięcia i wyjmij z formy.
Podawaj posypane odrobiną cukru pudru.
SMACZNEGO!!!