-forma 30×25, wyłożona papierem do pieczenia – w naczyniu herbatniki pokruszyć drobno, dodać pozostałe składniki na ciasto i mikserem utrzeć, ciastem wylepić dno formy, ponakłuwać i schować do lodówki
-w robocie ubić jajka, cukier do białości na dużych obrotach z 5 minut
-dodać ser z wiaderka, budyń, kaszę manną, aromat i połączyć składniki bez długiego ucierania, wsypać pokrojone w kostkę gruszki i łyżką wymieszać
-sernik wylać na ciasto i piec w nagrzanym elektrycznym piekarniku na 190 C około 60 minut, do suchego patyczka, sernik wystudzić w blaszce
-tortenguss rot wymieszać w 400 ml zimnej wody (w tym 150 ml soku wiśniowego i 250 wody), zagotować do zagęszczenia mieszając, wystudzić trochę, gruszki pokrojone na plastry poukładać na serniku i polać tortengussem, schować do lodówki na 2 godziny
-sernik jest delikatny, wilgotny, aromatyczny………….SMACZNEGO!!!