Schab z szybkowaru
Jego przygotowanie zajmuje mniej niż 1 godzinę! Podajemy z ziemniakami i warzywami ugotowanymi na parze.
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 6
Składniki:
- 1,2 kg schabu wieprzowego bez kości
- 300 g pieczarek marynowanych
- 1 duża cebula (drobno posiekana)
- 5 pomidorów (pokrojonych w ćwiartki)
- 300 ml wody
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku (pokrojone wzdłuż na pół)
- szczypta ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W schabie robimy ostrym nożem 6 nacięć i wtykamy w nie pokrojony czosnek. W tym czasie rozgrzewamy oliwę w szybkowarze i obsmażamy na niej mięso na rumiano z każdej strony. Doprawiamy je ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Do szybkowaru dodajemy pomidory, cebulę, pieczarki i wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez 25 minut. Następnie wyciągamy schab. Z szybkowaru nabieramy 2 łyżki wywaru i mieszamy je z mąką kukurydzianą. Wlewamy je z powrotem do szybkowaru i mieszamy. Gotujemy do zgęstnienia sosu. Tuż przed podaniem podgrzewamy mięso w szybkowarze z wywarem.