Schab w cieście francuskim
Pomysł na świąteczny obiad: pieczony schab w kołderce z francuskiego ciasta.
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 10
Składniki:
80 dag schabu bez kości
30 dag mrożonego ciasta francuskiego
2 cebule
1 jajko
ząbek czosnku
3 łyżki oleju
łyżka ziół prowansalskich
pęczek natki pietruszki
pieprz
sól
Przygotowanie:
Ciasto wcześniej rozmrażamy. Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami. Obsmażamy schab na oleju ze wszystkich stron. Natkę pietruszki opłukujemy i drobno siekamy. Cebulę z czosnkiem obieramy, także drobno kroimy i łączymy z natką. Do tego dodajemy jeszcze zioła prowansalskie i mieszamy wszystko z białkiem jajka. Mięso kładziemy na rozłożonym cieście francuskim. Na wierzchu schabu rozkładamy równomiernie farsz. Zawijamy ciasto, ścinamy nadmiar ciasta i zlepiamy dokładnie aby się nie rozwinęło. Z resztek można udekorować wierzch ciasta. Na koniec smarujemy je żółtkiem. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni Celsjusza.