Schab marynowany w czerwonym winie

0
(0)

Schab marynowany w czerwonym winie

Łatwa propozycja na przygotowanie uroczystego obiadu lub kolacji. Potrawa o delikatnym i oryginalnym smaku dzięki winie i dobrze dobranym przyprawom.

Czas pieczenia: 1,5 godziny

Składniki:

  • 70 dag schabu
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki majeranku
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Oczyszczamy schab i usuwamy błonki ostrym nożem. Mięso nacieramy cukrem, solą, pieprzem i majerankiem. Siekamy drobno czosnek i liście laurowe. Wrzucamy je wraz w mięsem do miski i zalewamy winem. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika nagrzanego na 190 stopni. Mięso pieczemy 1,5 godziny i co jakiś czas podczas pieczenia podlewamy marynatą. Z dobrze upieczonego schabu wypływa przezroczysty sok po nakłuciu.

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0