Sałatka grecka
Znana sałatka kuchni greckiej, z grubo krojonych pomidorów i ogórków z serem feta i oliwkami.
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
- 200 g pomidorów
- duży ogórek szklarniowy
- 0,5 średniej cebuli czerwonej
- 15-20 zielonych bądź czarnych oliwek
- 1 papryka
- 125 g sera feta
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 średni ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- pieprz
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w dużą kostkę, ogórki w plasterki bądź półplasterki. Wydrążoną paprykę siekamy w paski. Ser feta także kroimy w kostkę. Oliwki siekamy w plasterki, a cebulę w półplasterki. Mieszamy pokrojone składniki. Sporządzamy sos sałatkowy: mieszamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oliwę, sok z cytryny, ocet winny, oregano, sól i pieprz. Sałatkę polewamy sosem i delikatnie mieszamy.