Sałatka grecka

0
(0)

Sałatka grecka

Znana sałatka kuchni greckiej, z grubo krojonych pomidorów i ogórków z serem feta i oliwkami.

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość porcji: 3

Składniki:

  • 200 g pomidorów
  • duży ogórek szklarniowy
  • 0,5 średniej cebuli czerwonej
  • 15-20 zielonych bądź czarnych oliwek
  • 1 papryka
  • 125 g sera feta
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pieprz

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w dużą kostkę, ogórki w plasterki bądź półplasterki. Wydrążoną paprykę siekamy w paski. Ser feta także kroimy w kostkę. Oliwki siekamy w plasterki, a cebulę w półplasterki. Mieszamy pokrojone składniki. Sporządzamy sos sałatkowy: mieszamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oliwę, sok z cytryny, ocet winny, oregano, sól i pieprz. Sałatkę polewamy sosem i delikatnie mieszamy.

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0