Ryba na cytrusowych plastrach
Zdrowy, pełnowartościowy posiłek, który przyrządzisz w kilka minut! Szykuj ruszt!
Czas przygotowania: 15 minut (plus czas marynowania)
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 sprawione ryby (pstrąg, leszcz, flądra)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Cytryna i limonka
- Kilka gałązek tymianku
- Pęczek natki z pietruszki
- Papier do pieczenia
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ryby dokładnie opłucz i osusz.
Oprósz je w środku i z obu zewnętrznych stron solą i pieprzem.
Do środka każdej ryby włóż po 2 gałązki tymianku i natki z pietruszki.
Obierz czosnek i posiekaj go drobno, następnie wymieszaj go z oliwą i sokiem z połówki cytryny.
Tak przygotowaną marynatą natrzyj ryby. Odłóż je w chłodne miejsce na godzinę.
Zamarynowane ryby zawiń w papier do pieczenia, ułóż je na rozgrzanym ruszcie i piecz 10-15 minut.
Limonkę i połówkę cytryny pokrój w plasterki.
W połowie pieczenia ryb połóż kawałki cytrusów na ruszcie.
Gotowe ryby posyp posiekaną natką z pietruszki i podaj z plastrami pieczonych cytrusów.
SMACZNEGO!!!