Śródziemnomorski wok
Śródziemnomorskie danie prosto z gorącego woka z apetycznym makaronem. Idealne na ząb!
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość porcji 4
Składniki:
- 400g makaronu Linguini
- 20ml oliwy z oliwek
- 100g cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 1/2 pęczka pokrojonego szczypiorku
- 60g odcedzonych pomidorów w oleju
- 200ml bulionu warzywnego
- 1/2 żółtej papryki pokrojonej w paski
- 50g groszku
- 1 łyżeczka kaparów
- 120g szynki pokrojonej w paski
- 1 łyżeczka miodu akacjowego
- 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
- 1 łyżeczka soli
- Szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 1/2 pęczka bazylii
- 50g startego parmezanu
Przygotowanie:
Ugotuj makaron wedle instrukcji na opakowaniu i odcedź go. Rozgrzej oliwę z oliwek w gorącym woku, następnie dodaj cebulę i smaż ją krótko sauté . Dodaj warzywa i pomidory, zglazuruj z bulionem i duś przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj makaron i resztę składników, z wyjątkiem bazylii. Całość dopraw do smaku. Przed podaniem posyp bazylią i parmezanem.
SMACZNEGO!!!