Śródziemnomorski wok

0
(0)

Śródziemnomorski wok

Śródziemnomorskie danie prosto z gorącego woka z apetycznym makaronem. Idealne na ząb!

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Ilość porcji 4

Składniki:

  • 400g makaronu Linguini
  • 20ml oliwy z oliwek
  • 100g cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 1/2 pęczka pokrojonego szczypiorku
  • 60g odcedzonych pomidorów w oleju
  • 200ml bulionu warzywnego
  • 1/2 żółtej papryki pokrojonej w paski
  • 50g groszku
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 120g szynki pokrojonej w paski
  • 1 łyżeczka miodu akacjowego
  • 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soli
  • Szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 50g startego parmezanu

Przygotowanie:

Ugotuj makaron wedle instrukcji na opakowaniu i odcedź go. Rozgrzej oliwę z oliwek w gorącym woku, następnie dodaj cebulę i smaż ją krótko sauté . Dodaj warzywa i pomidory, zglazuruj z bulionem i duś przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj makaron  i resztę składników, z wyjątkiem bazylii. Całość dopraw do smaku. Przed podaniem posyp bazylią i parmezanem.

SMACZNEGO!!!

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0