Risotto z kurczaka
Nie ma to jak domowe risotto. Proste w przygotowaniu i smaczne danie dla całej rodziny.
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 125 g ryżu risotto
- 250 g bulionu warzyw
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 / 3 czerwonej papryki chilli
- 1 mała marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka stołowa syropu jabłkowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 10 g świeżo startego parmezanu
- 1/2 pojemnika szafranu
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 tymianek
- 1 plasterek imbiru
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Obierz i posiekaj marchew i cebulę. Pokrój paprykę w kostkę.Drobno posiekaj papryczkę chili. Do rozgrzanego szybkowaru wlej olej i podsmaż na nim pokrojonego w kostkę kurczaka. Wyjmij gotowe mięso, wrzuć cebulę i marchew, dodaj ryż i krótko potem warzywa. Całość polej bulionem warzywnym, a następnie dodaj paprykę, chili i szafran. Do szybkowaru włóż perforowane wstawki na risotto i kurczaka, imbir i tymianek. Podgrzej garnek do wysokiej temperatury, następnie zmniejsz ogień. Gotuj 15 minut. Poczekaj aż garnek ostygnie. Dodaj parmezan, ocet jabłkowy i syrop jabłkowy, ryż. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj udekorowane natką pietruszki.
SMACZNEGO!!!