Przekładaniec jabłkowo- bananowy

Opublikowano
Agnieszka L.
Składniki: Biszkopt: 12 jaj 12 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej 0,5 tabliczki mlecznej czekolady 3 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 budynie czekoladowe 0,5 szkl wody 0,5 litra mleka 4 łyżki cukru Masa bananowa: 4 duże banany 0,5 litra śmietanki 6 łyżek cukru pudru 3 łyżki żelatyny ¼ szkl wrzątku

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Następnie wlać żółtka i wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Podzielić na 3 biszkopty i do jednego dodać startą na drobnej tarce czekoladę . Wymieszać i upiec biszkopty na formie 25/36 do 20 minut w 180 stopniach.
Warstwa jabłkowa:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zalać je wodą i gotować pięć minut. Nadmiar soku odcedzić. Budynie ugotować na mleku wraz z cukrem gorące zmieszać z jabłkami .
Masa bananowa:
Banany w całości zapiec w piekarniku, tak, aby zmieniły kolor na czarny- około 10 minut. Wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, na końcu wmieszać banany i dodać letnią żelatynę rozpuszczoną we wrzątku.
Przełożenie:
Biszkopt- warstwa jabłkowa- biszkopt z czekoladą- masa bananowa- biszkopt