Pierożki dyniowo-serowe

Pierożki dyniowo-serowe

Niezwykle smaczne i bogate w beta-karoten danie dla Twojego malucha.

Odpowiednie dla dzieci powyżej: 11 miesiąca życia

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • Szklanka ciepłej wody
  • Łyżka masła lub oliwy
  • Jajko
  • Sól

 

Farsz:

  • 400g białego zmielonego sera twarogowego
  • Mała dynia
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 4-6 łyżek kaszy manny

 

Przygotowanie:

Ciasto:

Przesiej dokładnie mąkę, dodaj do niej szczyptę soli i jajko. Wlej powoli szklankę ciepłej wody i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto zostaw pod przykryciem na pół godziny, następnie podziel na 2 połowy. Każdą rozwałkuj na grubość 2mm i wykrój okrągłe placuszki np. za pomocą szklanki.

Farsz:

Oczyść i pokrój w kostkę dynię. Wymieszaj ją z gałką muszkatołową. Całość zawiń w folię aluminiową i piecz przez godzinę w temperaturze 150 stopni C. Po tym czasie wystudź dynię, odsącz ją z nadmiaru wody i zmiksuj. Dodaj zmielony biały ser, kaszę mannę i dokładnie wymieszaj.

Na środek wyciętych wcześniej okrągłych placuszków nałóż farsz i zlep brzegi. Pierożki wrzuć do gorącej wody, a po ich wypłynięciu gotuj jeszcze przez 3 minuty.

SMACZNEGO!!!