Pierożki dyniowo-serowe
Niezwykle smaczne i bogate w beta-karoten danie dla Twojego malucha.
Odpowiednie dla dzieci powyżej: 11 miesiąca życia
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- Szklanka ciepłej wody
- Łyżka masła lub oliwy
- Jajko
- Sól
Farsz:
- 400g białego zmielonego sera twarogowego
- Mała dynia
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 4-6 łyżek kaszy manny
Przygotowanie:
Ciasto:
Przesiej dokładnie mąkę, dodaj do niej szczyptę soli i jajko. Wlej powoli szklankę ciepłej wody i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto zostaw pod przykryciem na pół godziny, następnie podziel na 2 połowy. Każdą rozwałkuj na grubość 2mm i wykrój okrągłe placuszki np. za pomocą szklanki.
Farsz:
Oczyść i pokrój w kostkę dynię. Wymieszaj ją z gałką muszkatołową. Całość zawiń w folię aluminiową i piecz przez godzinę w temperaturze 150 stopni C. Po tym czasie wystudź dynię, odsącz ją z nadmiaru wody i zmiksuj. Dodaj zmielony biały ser, kaszę mannę i dokładnie wymieszaj.
Na środek wyciętych wcześniej okrągłych placuszków nałóż farsz i zlep brzegi. Pierożki wrzuć do gorącej wody, a po ich wypłynięciu gotuj jeszcze przez 3 minuty.
SMACZNEGO!!!