Pieczeń z warzywami
Prosta w przygotowaniu, efektowna pieczeń wołowa, idealna na rodzinny obiad!
Czas przygotowania: ok. 140 minut
Ilość porcji: 8
Składniki:
- 60dag tylnej wołowiny
- 3dag boczku
- 1 cebula
- 150ml bulionu
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 25dag świeżej lub mrożonej fasolki
- 25dag świeżej lub mrożonej marchewki
- 1 łyżeczka Vegety
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Oczyść dokładnie mięso, w wołowinie zrób otwór. Boczek pokrój w paski, nadziej nim wołowinę. Całość oprósz solą i pieprzem i obsmaż na oleju. Dodaj posiekaną cebulę i zrumień ją. Mięso zalej bulionem i piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 45 minut (do miękkości). Podczas duszenia mięso podlej wodą lub powstałym sosem. Sos gotować, aż płyn częściowo wyparuje. Dodaj mąkę, alej 300ml wody, wymieszaj i gotuj ok. 15 minut. Sos dopraw, warzywa duś z masłem 10-15 minut do miękkości i dopraw Vegetą.
Gotowe mięso duś przez 5 minut na wolnym ogniu w przygotowanym sosie.
Podawaj z warzywami.
SMACZNEGO!!!