Łosoś z rusztu na lekkiej sałatce
Proste i dobrze znane danie w nowatorskiej odsłonie! Spróbuj przygotować łososia według naszego przepisu a na pewno Ci się upiecze 🙂
Czas przygotowania: 10 minut (plus 4 godziny marynowania)
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 filety z łososia po 150g
- 250ml oliwy z oliwek
- 50ml sosu vinegrette
- Sok z 2 cytryn
- Miks sałat
- Cukier
- 2 łyżki musztardy
- Gałązka tymianku
- Ćwiartka pomidora
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Łososia natrzyj oliwą, skrop sokiem z jednej cytryny i dopraw solą i pieprzem.
Odstaw na 4 godziny do lodówki aby się zamarynował.
Rozgrzej grill, następnie połóż na nim filety łososia i piecz przez 2 minuty z każdej strony.
Sałatę umyj i osusz.
Pozostałą część oliwy wymieszaj z sokiem z cytryny, szczyptą soli, pieprzu i cukru, musztardą i listkami tymianku i vinegrettem.
Miks sałat przełóż do miseczki, polej go sosem vinegrette. Łososia zdejmij z grilla i połóż na sałacie. Na koniec posyp sałatkę listkami tymianku i ćwiartkami pomidora.
SMACZNEGO!!!