Omlet z warzywami
Prosta potrawa z rozmąconych jaj z warzywami. Sycący i niskokaloryczny pomysł na śniadanie.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 2-3 jaja
- pomidor
- papryka żółta i czerwona
- cebula
- brokuły
- mąka
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa siekamy drobno, pomidory należy wcześniej sparzyć. Najpierw należy poddusić pomidory z cebulą przez około 10 minut. Następnie dodajemy resztę warzyw i dusimy jeszcze 5 minut. Można do smaku doprawić. W międzyczasie sporządzamy omlet. Rozdzielamy żółtka i białka jajek do osobnych misek. Do żółtek dodajemy 2-3 łyżki mąki, można także doprawić solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywno i ubite dodajemy stopniowo to żółtek. Warzywa możemy połączyć z ciastem bądź wyłożyć na wierzch gotowego omleta. Omlet wysmażamy na malej ilości tłuszczu.