Naleśniki czekoladowe
Naleśniki z dodatkiem czekolady i kakao, które oprócz świetnego wyglądu rewelacyjnie smakują.
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
50 g ciemnej czekolady
50 g masła
1 szklanka mleka
2 jajka
150 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżka kakao
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki wody gazowanej
Przygotowanie:
Rozpuścić w rondelku masło i czekoladę. Do tego dodać mleko, ekstrakt waniliowy i kakao. Dokładnie mieszać, ale nie podgrzewać za mocno. Po odstawieniu z ognia dodać cukier, jajka, przesianą mąkę i zmiksować całość na gładko. Ciasto odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać wodę gazowaną i jeszcze raz zmiksować. Następnie rozgrzać patelnię i wysmażać naleśniki około 1,5 minuty z każdej strony. Naleśniki można podawać z nadzieniem serowym, owocami i cukrem pudrem.