Mus czekoladowy
Pyszny i delikatny deser, którego smaku nie powstydziłby się żaden cukiernik.
Czas przygotowania: ok. 30 minut (plus 4 godziny chłodzenia)
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 6 jajek
- 20dag cukru pudru
- 3 łyżki mocnej kawy
- Łyżka masła
- Łyżka rumu
Przygotowanie:
Obydwa rodzaje czekolady połam na kawałki i rozpuść w rondelku wstawionym do garnka z wrzącą wodą, stale mieszając. Następnie zdejmij z ognia, dodaj masło i żółtka utarte z połową cukru i rumem, cały czas mieszając. Ubij na sztywno białka z resztą rumu i wymieszaj delikatnie z musem z czekolady, dolewając ostudzoną kawę. Gotowy mus przełóż do pucharków i odstaw do schłodzenia na 4 godziny.
SMACZNEGO!!!