Makaron – zrób go sam!

Opublikowano
redaktor

Makaron jest podstawą wielu potraw, charakterystycznych szczególnie dla kuchni włoskiej. W sklepach znajdziemy najróżniejsze warianty gotowego makaronu, na przykład w formie wstążek, gwiazdek, nitek czy świderków. Można także zdecydować się na produkt, który idealnie sprawdzi się w daniach typu lasagne. Lepiej jednak własnoręcznie przygotować makaron pod wybraną postacią, przekonując się, że domowy wyrób ma zupełnie inny smak. Wbrew pozorom, jest to banalnie proste zadanie – szczególnie jeśli zdecydujemy się na zakup nowoczesnej wałkowarki. Oczywiście bardzo ważne jest samo ciasto, które przygotowuje się na bazie dokładnie odmierzonych składników.

Jak przygotować odpowiednie ciasto?

Zanim zaczniemy wykrawać z masy konkretne kształty makaronu, musimy przygotować ciasto. Jego główne składniki to mąka pszenna, jajko oraz sól. W zależności od ustalonych proporcji, należy także dodać parę łyżek przegotowanej wody. Ilość soli jest zależna od indywidualnych preferencji, jednakże trzeba pamiętać o tym, że gotowana przez nas potrawa zostanie doprawiona także za pomocą sosów. Bardzo ważne jest, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta. Jak widać, przepis jest banalnie prosty – po przygotowaniu ciasta możemy zająć się jego wałkowaniem.

Wałkowanie ciasta nie musi być czasochłonne!

Najbardziej czasochłonną czynnością w przygotowywaniu makaronu jest jego wałkowanie. Z tego względu, warto ułatwić sobie to zadanie, korzystając z nowoczesnej wałkowarki. Najlepiej zdecydować się na produkt z wykrojnikami, dzięki którym z łatwością stworzymy makaron w odpowiednim kształcie.

 

Omawiane urządzenie powinno być wykonane na bazie tworzyw o najwyższej jakości – najlepsze są produkty ze stali chromowej, którą musimy delikatnie oczyszczać po każdym użyciu. Warto podkreślić, że wałkowarka jest urządzeniem wielofunkcyjnym. Nie musimy jej wykorzystywać wyłącznie do makaronu – z jej pomocą można rozwałkować ciasto do pierogów, piernikowych wypieków, słodkich babeczek czy faworków. Najważniejszym atutem wałkowarki jest możliwość przygotowania bardzo cienkiego ciasta. Oczywiście możemy zdecydować się także na grubsze płaty – w zależności od naszych kulinarnych oczekiwań. Nowoczesne urządzenie udostępnia niezawodne wałkowane powierzchnie, które doskonale sprawdzą się przy najbardziej wyszukanych daniach włoskiej kuchni. Najlepiej zdecydować się na wałkowarkę z co najmniej dwoma wykrojnikami. Z ich pomocą szybko uzyskamy precyzyjnie wykonane makarony do spaghetti lub do innych potraw. Całość jest bardzo prosta w użyciu – warto poprosić o pomoc dzieci, dla których przygotowanie makaronu będzie doskonałą zabawą.

Każda nowoczesna pani domu powinna zdecydować się na zakup profesjonalnej wałkowarki, dzięki której będzie mogła szybko przygotować najbardziej fantazyjne dania włoskiej kuchni. Warto zainwestować w nowoczesny sprzęt AGD, stawiając na renomowane marki. Na pewno bez problemu uda nam się znaleźć profesjonalną wałkowarkę z kompletnym oprzyrządowaniem, która jednocześnie byłaby dostępna w atrakcyjnej cenie.

Źródło: Wałkowarka i wykrojniki do makaronu, http://www.brodasystem.pl/category/kitchenaid-przystawki-do-mikserow