1.
Żółtka ucieramy z ¼ szklanki cukru na jasny, gęsty krem, następnie dodajemy połowę śmietany. Pozostałą śmietanę wraz z cukrem przekładamy do garnka i podgrzewamy, aż się całkowicie rozpuści. Kolejno ściągamy z palnika. Śmietanę ponownie wstawiamy na ogień i dodajemy powoli masę jajeczną. Nie możemy doprowadzić do zagotowania, by nie powstała jajecznica. Dokładnie i szybko mieszamy, aż obie masy się połączą. Zostawiamy do schłodzenia.
2.
Dla maszynkowców: Gotową masę przelewamy do maszynki i miksujemy przez 30 minut. Następnie przelewamy do pojemnika i mrozimy ok. 3 godzin.
3.
Lody można również wykonać bez maszynki. Masę przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki. Co pół godziny wyciągamy, by przemieszać, a to po to, by nie powstały kryształki lodu. Schładzamy do czasu uzyskania osiąganej konsystencji.