Lasagne
Lasagne to sycące danie z makaronu, które łatwo się porcjuje i smakuje praktycznie każdemu. Lampka wina doskonale pasuje do tego dania.
Czas przygotowania: ponad 60 min.
Ilość porcji: 4
Składniki:
- ok. 12 płatków lasagne
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 25 dag mielonego mięsa
- 25 dag pomidorów (lub z puszki)
- 2 marchewki
- pół selera
- 2 papryki – czerwona i zielona
- natka pietruszki
- kieliszek białego wina
- olej do smażenia
- przyprawy
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przyrządzenia sosu mięsno – warzywnego. Pokrojoną cebulę należy podsmażyć. Następnie dodać do niej wyciśnięty czosnek, mięso mielone i smażyć przez kilka minut. Dodać pomidory i dusić przez 30 min. na małym ogniu. Można przyprawić do smaku. Pokrojony seler, marchewkę i paprykę podsmażamy na drugiej patelni. Po kilku minutach dodajemy wino, odparowujemy i dusimy ok. 20 min. Przyprawiamy natką i ziołami do smaku. Następni należy dokładnie wymieszać sos mięsny z warzywnym.
Sos beszamelowy przygotowujemy roztopione masło i dodajemy mąkę. Zasma żamy, ale nie rumienimy. Do tego dodajemy stopniowo mleko cały czas mieszając. Po zagotowaniu doprawiamy sokiem z cytryny.
Naczynie żaroodporne należy wysmarować masłem i wylać na spód 3-4 łyżki sosu beszamelowego. Na to kładziemy makaron lasagne. Kolejna warstwa to sos mięsno-warzywny, sos beszamelowy, ser żółty i lasagne. Czynność powtarzamy do wykończenia składników. Pieczemy 60 min. w 180 stopniach.