Lasagne

0
(0)

Lasagne

Lasagne to sycące danie z makaronu, które łatwo się porcjuje i smakuje praktycznie każdemu. Lampka wina doskonale pasuje do tego dania.

Czas przygotowania: ponad 60 min.

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • ok. 12 płatków lasagne
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 dag mielonego mięsa
  • 25 dag pomidorów (lub z puszki)
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 2 papryki – czerwona i zielona
  • natka pietruszki
  • kieliszek białego wina
  • olej do smażenia
  • przyprawy

Przygotowanie:

Rozpoczynamy od przyrządzenia sosu mięsno – warzywnego. Pokrojoną cebulę należy podsmażyć. Następnie dodać do niej wyciśnięty czosnek, mięso mielone i smażyć przez kilka minut. Dodać pomidory i dusić przez  30 min. na małym ogniu. Można przyprawić do smaku. Pokrojony seler, marchewkę i paprykę podsmażamy na drugiej patelni. Po kilku minutach dodajemy wino, odparowujemy i dusimy ok. 20 min. Przyprawiamy natką i ziołami do smaku. Następni należy dokładnie wymieszać sos mięsny z warzywnym.

Sos beszamelowy przygotowujemy roztopione masło i dodajemy mąkę. Zasma żamy, ale nie rumienimy. Do tego dodajemy stopniowo mleko cały czas mieszając. Po zagotowaniu doprawiamy sokiem z cytryny.

Naczynie żaroodporne należy wysmarować masłem i wylać na spód 3-4 łyżki sosu beszamelowego. Na to kładziemy makaron lasagne. Kolejna warstwa to sos mięsno-warzywny, sos beszamelowy, ser żółty i lasagne. Czynność powtarzamy do wykończenia składników. Pieczemy 60 min. w 180 stopniach.

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0