Kurczak z imbirem i warzywami
Dania rodem z Azji są inspiracją dla wielu kucharzy i wielbicieli kulinarnych eksperymentów. Wystarczy odrobina odwagi aby w domowym zaciszu rozkoszować się ich smakiem!
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- Czerwona papryka
- Zielona papryka
- 2 cebule
- Puszka małych kolb kukurydzianych
- 2 łyżki konserwowych pędów bambusa
- 2 łyżki kiełków sojowych
- Pęczek świeżej kolendry
- Łyżka startego korzenia imbiru
- Łyżka nasion sezamu
- Ostra papryka w proszku
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Piersi umyj i pokrój w kostkę. Obie papryki pokrój w kostkę, cebulę posiekaj w piórka. Na rozgrzany olej w woku wrzuć pokrojone piersi i utarty imbir. Podczas smażenia dodaj paprykę, cebulę, pędy bambusa, kiełki i kukurydzę. Smaż szybko na sporym ogniu, aby nie dopuścić do uduszenia warzyw (powinny być kruche). Przed podaniem posyp ziarnami sezamu i posiekaną kolendrą.
SMACZNEGO!!!