Krem z bobu z miętą

Opublikowano
Domowe Gotowanie

Krem z bobu z miętą

Ciekawe połączenie zupełnie skrajnych smaków, ubrane w smaczną całość. Aksamitna i zdrowa!

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 50g masła
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 450g bobu
  • 850ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki świeżej posiekanej mięty
  • Zielony groszek
  • Listki mięty

 

Przygotowanie:

Rozgrzej w garnku masło i dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i duś przez kilka minut. Dorzuć bób, wlej bulion warzywny i gotuj całość pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Gotową zupę lekko ostudź, dodaj posiekaną miętę i całość zmiksuj. Serwuj udekorowaną zielonym groszkiem.

SMACZNEGO!!!