Krem z bobu z miętą
Ciekawe połączenie zupełnie skrajnych smaków, ubrane w smaczną całość. Aksamitna i zdrowa!
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 50g masła
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 450g bobu
- 850ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki świeżej posiekanej mięty
- Zielony groszek
- Listki mięty
Przygotowanie:
Rozgrzej w garnku masło i dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i duś przez kilka minut. Dorzuć bób, wlej bulion warzywny i gotuj całość pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Gotową zupę lekko ostudź, dodaj posiekaną miętę i całość zmiksuj. Serwuj udekorowaną zielonym groszkiem.
SMACZNEGO!!!