Krem szpinakowy z awokado
Zupy to wciąż niedocenione danie na naszych stołach. Jednak warto przełamać ten stereotyp. Mieniący się kolorami pyszny krem łatwy w przygotowaniu na idealny początek!
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 350g szpinaku – liście (może być mrożony)
- 200g awokado
- 1l wody
- 1/2 łyżki cukru
- 1/2 średniej cebuli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki serka mascarpone
- Grzanki z bagietki
- Sól morska, pieprz
Przygotowanie:
Awokado obierz i pokrój w kostkę. Na dużej patelni i 3 łyżkach oliwy zeszklij cebulę. Dodaj szpinak i awokado. Mieszając smażymy ok. 1 minuty na małym ogniu. Dodaj wodę, szczyptę soli, cukier i gotuj przez 15 minut na małym ogniu (nie doprowadzaj do wrzenia!). Gotową zupę miksujemy blenderem do konsystencji musu, niekoniecznie na idealnie gładką masę. Całość można doprawić solą i pieprzem.
Przed podaniem do porcji zupy dodaj łyżkę serka mascarpone i bagietkę.
SMACZNEGO!!!