Krem szpinakowy z awokado

Opublikowano
Domowe Gotowanie

Krem szpinakowy z awokado

Zupy to wciąż niedocenione danie na naszych stołach. Jednak warto przełamać ten stereotyp. Mieniący się kolorami pyszny krem łatwy w przygotowaniu na idealny początek!

 

Czas przygotowania: 35 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 350g szpinaku – liście (może być mrożony)
  • 200g awokado
  • 1l wody
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 średniej cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • Grzanki z bagietki
  • Sól morska, pieprz

 

Przygotowanie:

Awokado obierz i pokrój w kostkę. Na dużej patelni i 3 łyżkach oliwy zeszklij cebulę. Dodaj szpinak i awokado. Mieszając smażymy ok. 1 minuty na małym ogniu. Dodaj wodę, szczyptę soli, cukier i gotuj przez 15 minut na małym ogniu (nie doprowadzaj do wrzenia!). Gotową zupę miksujemy blenderem do konsystencji musu, niekoniecznie na idealnie gładką masę. Całość można doprawić solą i pieprzem.

Przed podaniem do porcji zupy dodaj łyżkę serka mascarpone i bagietkę.

SMACZNEGO!!!