Klopsiki królewskie
Cielęcina, anchois, skórka pomarańczowa… Brzmi jak przepis na wykwintne danie? Nic bardziej mylnego! Smaczne klopsy w zupełnie nowej odsłonie!
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
- Cielęcina bez kości
- 400g chleba tostowego
- 1 biała cebula
- 200g masła ekstra
- Anchois
- Skórka pomarańczowa
- Jajko
- Natka pietruszki
- Marchewka w kostce (mrożona)
- Kapary w zalewie
- Mąka pszenna
- 1l bulionu na wędzonce
- Sok z cytryny
- Brukselka (mrożona)
- Liść laurowy
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Namocz chleb w wodzie i wraz z mięsem wrzuć do maszynki do mielenia lub blendera. Obierz cebulę, drobno ją pokrój i zrumień na maśle. Mięso, siekane anchois, zrumienioną cebulę, jajko, natkę pietruszki i tartą skórkę świeżej pomarańczy łączymy ze sobą, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrób na jednolitą masę.
Bulion zagotuj z liściem laurowych. Karotkę i cebulę obieramy, dodajemy do rosołu. Całość ponownie zagotuj. z mięsa zrób okrągły, płaski placek, następnie potnij go w pasy i zwiń je w roladę. Ułóż je na lekko wrzącym rosole i doprowadź jeszcze raz do wrzenia. Po ugotowaniu klopsy wyciągamy z rosołu, a sam rosół przecedzamy zostawiając 0,5l.
Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę i dodaj do rosołu. Zagotuj i dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie sos zaciągnij żółtkami, dodaj posiekaną, ugotowaną marchewkę i kapary.
Gotowe klopsy (w rulonie) przekrój na mniejsze części.
Przed podaniem polej je sosem. Najlepiej smakują z kluskami ziemniaczanymi.
SMACZNEGO!!!