Karnawałowe rurki-kapuśniaczki

0
(0)

Karnawałowe rurki-kapuśniaczki

Ciasto na rurki
pół kilo mąki pszennej
25 dag masła
25 dag kwaśnej gęstej śmietany
szczypta soli
Ciasto szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć, podsypując mąką – rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Rurkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Posmarować żółtkiem,posypac kminkiem i startym serem układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC.

Na farsz:

– 90 dag kapusty białej lub kwaszonej
– 10-15 dag świeżych grzybów lub 3 dag grzybów suszonych
– kawałek kiełbasy sląskiej
– 2 cebule
– 2 łyżki tłuszczu
– sól i pieprz
Przygotować farsz: kapustę drobno poszatkować, cebulę posiekać, podsmażyć na
tłuszczu razem z pokrojonymi świeżymi lub ugotowanymi suszonymi grzybami i kiełbasa
przyprawić.
Tak przygotowanym farszem nadziewac rurki po upieczeniu.Podawać z czerwonym barszczykiem.

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0