Kaczka z pomarańczą

0
(0)

Kaczka z pomarańczą

Soczyste i delikatne mięso z owocową nutą to idealny pomysł na uroczysty obiad.

Czas przygotowania: 140 minut

Ilość porcji: 6

Składniki:

1 kaczka około 1,5 kg (sprawiona)
3 pomarańcze
1 cebula
2 łyżki miodu

pieprz
sól
natka pietruszki (do dekoracji)

Przygotowanie:

Drobno kroimy obraną cebulę. Wyciskamy sok z jednej pomarańczy i mieszamy go z cebulą. Kaczkę nacieramy solą i pieprzem, a następnie nadziewamy mieszanką z cebuli i pomarańczy. Spinamy kaczkę wykałaczkami aby nie wyciekło nadzienie. Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy kaczkę w brytfance około 90 minut. W tym czasie wyciskamy z drugiej pomarańczy sok i mieszamy go z miodem. Nacieramy powstałą mieszanką kaczkę w połowie pieczenia. Ostatnią pomarańczę kroimy w plastry i na 15 minut przed końcem rozkładamy na kaczce i zwiększamy temperaturę w piekarniku do 225 stopni. Gotową kaczkę możemy udekorować natką pietruszki.

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0