Jak zdrowo chudnąć?

Opublikowano
Domowe Gotowanie
Jak zdrowo chudnąć?

Wszyscy chcemy cieszyć się piękną sylwetką i świetnym zdrowiem. Ale jak to zrobić, kiedy przybyło tu i ówdzie? Odchudzanie wiąże się ze zmianą stylu życia oraz z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. Liczenie kalorii nie zawsze nam się udaje. Brakuje nam chęci, ale głównie wytrwałości. Wiele osób na samą myśl o diecie odchudzającej nawet jej nie zaczyna. A kiedy ją zacznie to szybko kończy i potem powraca do poprzednich nawyków. Współcześnie mamy wiele suplementów diety, które mogą nam pomóc w walce z niechcianymi kilogramami i utrzymać uzyskaną wagę.

Łatwe odchudzanie z błonnikiem

Błonnik znakomicie wpływa na prawidłową przemianę materii. Wspomaga układ pokarmowy przyczynia się do zmniejszania masy ciała. Pęcznieje w żołądku wiążąc wodę i wypełnia go opóźniając uczucie głodu. Ponadto doskonale poprawia perystaltykę jelit i reguluje rytm wypróżnień. Dzięki temu, stanowi naturalny środek w profilaktyce i leczeniu zaparć. Również wpływa na rozwój właściwej flory bakteryjnej. Błonnik możemy przyjmować w postaci naturalnej, ale współcześnie znajdziemy w postaci łatwych do połknięcia tabletek lub rozpuszczalnego w wodzie proszku. Pamiętajmy przy tym o piciu niegazowanej wody nie mniej niż 2 litry dziennie.

Chudnąć z chia

Niewielu z nas wie, że nasiona chia (zwane Szałwią hiszpańską) są zaliczane do najzdrowszej żywności na świecie, dlatego nazywane „superfoods” (superżywność). To doskonały naturalny środek wspomagający odchudzanie. Bogactwo składników odżywczych i wysokiej jakości białka, mała ilość kalorii i duża zawartość przeciwutleniaczy. Świetnie obniża poziom cukru, co jest ważne zwłaszcza dla diabetyków oraz bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej – nie zawiera glutenu. Chia możemy jeść na surowo i dodawać do owsianki, musli, płatków, jogurtu, serka wiejskiego, koktajli z owoców i warzyw. Doskonale komponują się jako dodatek do wszelkich sałatek, fasoli, dań z ryżu, gotowanych ziemniaków. Nasiona chia możemy zmielić w młynku od kawy i wtedy użyć do zagęszczania zup, farszy mięsnych, pulpetów, kotletów mielonych.

Odchudzające właściwości jagód acai

Jagody acai znane i cenione są od dawna głównie za sprawą leczniczego działania. Z uwagi na bardzo korzystny wpływ na organizm dołączyły do grupy żywności tzw. superfoods. Rosną w Brazylii, w samym sercu dżungli, na wysokich palmach brazylijskich. Z wyglądu przypominają znaną nam wszystkim borówkę leśną, ale mają ciemniejszą barwę. Posiadają dużą ilość witamin, minerałów, aminokwasów, pierwiastków i mają bardzo niską zawartość cukru. Acai spożywane regularnie mają zbawinny wpływ na nasz organizm. Spowalniają proces starzenia komórek, regulują poziom cholesterolu, doskonale wspomagają układ trawienny i znakomicie przyspieszają metabolizm. W sklepach nie dostaniemy świeżych owoców, tracą swoje wartości odżywcze z każdą godziną po zerwaniu. Ale możemy kupić preparat w postaci tabletek. Dzięki acai wzmocnimy organizm i zadbamy o nienaganną sylwetkę.

Zdrowo chudnąć to przede wszystkim prawidłowo się odżywiać. To proces długotrwały, ale daje najlepsze efekty. Do tego powinniśmy włączyć systematyczną aktywność fizyczną. Ruch i dieta to pewny, sprawdzony sposób na utrzymanie dobrego samopoczucia.

Źródło: Zdrowa żywność