Jak wybrać najlepsze garnki indukcyjne?

Opublikowano
Domowe Gotowanie

Popularność kuchni indukcyjnych, a co za tym idzie – także garnków indukcyjnych – od kilku lat rośnie. Boom na indukcję w kuchni jest całkowicie zrozumiały – tego rodzaju kuchenki są niezwykle energooszczędne, a przede wszystkim – bezpieczne. Podczas pieczenia, smażenia i gotowania nagrzewa się tylko sam garnek (żeliwny lub stalowy), a płyta pozostaje chłodna. Ryzyko pożaru, a nawet zwykłego przypalenia potrawy, która z garnka nam „uciekła” i upadła na płytę – jest zminimalizowane.

Koniecznie zwróćmy uwagę na to, by do nowoczesnych płyt kupować dobrej jakości garnki indukcyjne. Naczynia te mogą być żeliwne lub stalowe – i jedne, i drugie godne są polecenia, z tą różnicą, że naczynia żeliwne są cięższe, a ich cena – wyższa. Garnki stalowe są powszechnie stosowane w naszych kuchniach od lat – ale podczas ich zakupu warto szukać zestawów dostarczanych przez renomowanych producentów, by mieć pewność co do jakości użytej stali.

Dlaczego do zastosowania na płytach indukcyjnych poleca się właśnie naczynia żeliwne i stalowe? Garnki indukcyjne muszą być wykonane z ferromagnetyków, czyli metali, ulegających namagnesowaniu. Żeliwo, zawierające w swoim składzie żelazo, magnetyzuje się błyskawicznie, dlatego na płycie indukcyjnej rozgrzewa się niemal natychmiast. Naczynia stalowe ulegają temu procesowi nieco wolniej. Dlatego, wybierając zestaw garnków indukcyjnych, kierujmy się ich marką, a także naszymi preferencjami kulinarnymi.

Źródło: Garnki Fissler, www.garnkifissler.pl