Jabłkowy schab wieprzowy
Wyborny schab prosto z grilla, o aromacie pieczonych jabłek w niewyobrażalnie krótkim czasie!
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 6
Składniki:
- 1,5kg schabu wieprzowego
- ½ soku jabłkowego
- ¼ szklanka octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
- 1 łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka świeżego, posiekanego imbiru
- 1 ząbek posiekanego czosnku
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki w małej misce, następnie włóż schab do wytrzymałego worka strunowego i polej z wierzchu marynatą. Całość włóż do płaskiego naczynia i wstaw do lodówki na 6-24 godziny.
Umieść ceramiczną tackę poniżej rusztu i wypełnij do połowy wodą,. Ruszt posmaruj oliwą i umieść na niej pieczeń. Piecz na średnio rozgrzanym ruszcie, przez 1½ godziny, od czasu do czasu polewając marynatą.
SMACZNEGO!!!