Indyk z kasztanami
Wyśmienite danie, które łączy smak mięsa i oryginalny aromat kasztanów.
Czas przygotowania: 5 godzin (plus 24 godziny chłodzenia)
Ilość porcji: 10
Składniki:
- Indyk (ok. 4kg)
- 1kg kasztanów
- 150g boczku
- 150g wątróbki indyczej
- 2 jaja
- 4 plasterki słoniny
- 1/2l bulionu warzywnego
- Łyżka masła
- Cebula
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyj indyka i włóż go na 24 godziny do zimnej, osolonej wody, aby stał się kruchy. Po tym czasie opłucz go, natrzyj solą i pieprzem. Natnij skorupki kasztanów, gotuj je na małym ogniu przez 45 minut, następnie ostudź je i posiekaj. Posiekaj drobno cebulę, wątróbkę i boczek i wrzuć je na rozgrzane na patelni masło. Smaż przez ok. 10 minut, a pod koniec smażenia dodaj tymianek, sól i pieprz. Tak przygotowany farsz wymieszaj z jajkami i kasztanami, następnie nafaszeruj nim indyka i zszyj z obu stron bawełnianą nicią. Gotowego indyka włóż do naczynia żaroodpornego i obłóż plastrami słoniny. Indyka podlej bulionem i piecz przez 4 godziny w temperaturze 180 stopni C, podlewając od czasu do czasu bulionem.
SMACZNEGO!!!