Indyk z kasztanami

Indyk z kasztanami

Wyśmienite danie, które łączy smak mięsa i oryginalny aromat kasztanów.

Czas przygotowania: 5 godzin (plus 24 godziny chłodzenia)

Ilość porcji: 10

Składniki:

  • Indyk (ok. 4kg)
  • 1kg kasztanów
  • 150g boczku
  • 150g wątróbki indyczej
  • 2 jaja
  • 4 plasterki słoniny
  • 1/2l bulionu warzywnego
  • Łyżka masła
  • Cebula
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Umyj indyka i włóż go na 24 godziny do zimnej, osolonej wody, aby stał się kruchy. Po tym czasie opłucz go, natrzyj solą i pieprzem. Natnij skorupki kasztanów, gotuj je na małym ogniu przez 45 minut, następnie ostudź je i posiekaj. Posiekaj drobno cebulę, wątróbkę i boczek i wrzuć je na rozgrzane na patelni masło. Smaż przez ok. 10 minut, a pod koniec smażenia dodaj tymianek, sól i pieprz. Tak przygotowany farsz wymieszaj z jajkami i kasztanami, następnie nafaszeruj nim indyka i zszyj z obu stron bawełnianą nicią. Gotowego indyka włóż do naczynia żaroodpornego i obłóż plastrami słoniny. Indyka podlej bulionem i piecz przez 4 godziny w temperaturze 180 stopni C, podlewając od czasu do czasu bulionem.

SMACZNEGO!!!