Gwiazda betlejemska z makiem

0
(0)

CIASTO :
Żółtka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i wanilią.
Drożdże kruszymy i dajemy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy, dodajemy ok 1/2 szkl mąki i mieszamy.Zostawimy by podrosło.
Do ubitych żółtek dodajemy zaczyn, miksujemy, dodajemy olej, mąkę stopniowo, gdy ciasto jest już zwarte wyrabiamy ręką ok 10-15 min.Zostawiamy do wyrośniecia na 1h.

MASA Makowa

Mak zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu aż wchłonie cały płyn, studzimy.

Następnie mielimy go 2-3 razy.

Do maku ddoajemy miód, rodzynki, skórkę i ubite białka, mieszamy.

WYKONANIE :

Ciasto wałkujemy na cienki placek ok 5mm wycinamy koło odmierzając sobie 2 identyczne np. miską.
Jedną część smarujemy makiem, przykładamy drugą częścią ciasta, mając koło, na środek kładziemy szklankę otwartą stroną w dół.

Teraz nożem zaczynając od środka czyli krawędzi szklanki, kroimy ciasto na trójkąty by było do pary, potem chwytamy po dwa i wywijamy je pod spód 2 razy, koniec zlepiamy i mamy jedną część gwiazdy, tak do końca postépujemy z pozostałymi.

Pieczemy ok 25min w tem 180st

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0