Gratka jabłkowa

Opublikowano
Agnieszka L.
Składniki: Biszkopt: 3 łyżeczki octu 3 łyżeczki wody 11 jaj 1 szkl cukru 14 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia Jabłka: 1,20 kg jabłek 1 galaretka pomarańczowa Cukier do smaku Masa budyniowa: 1 budyń śmietankowy 1,5 szkl mleka ¾ szkl cukru 1 margaryna 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka wymieszane z wodą mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i ocet. Mieszamy, wylewamy na blachę o wymiarach 25/36. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach. Studzimy i przekrawamy na trzy części. Jabłka: Jabłka obieramy i ścieramy na dużej tarce. Smażymy około godziny, wsypujemy galaretkę pomarańczową i cukier do smaku. Studzimy. Masa budyniowa: W nie dużej ilości mleka mieszamy mąki i budyń. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mąki. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy i łączymy z utartą margaryną. Przełożenie: Biszkopt- jabłka- masa budyniowa- biszkopt- masa budyniowa- biszkopt- dowolna dekoracja